Ερώτηση του ΚΚΕ για την ίδρυση ΚΕ.Π.Α. στη Σαντορίνη

 

 

Το θέμα της ίδρυσης Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στη Σαντορίνη φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

«Η Επαρχία Θήρας περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Θηρασιά, Ανάφη, Ίο, Σίκινο και Φολέγανδρο που -εκτός από τη Σαντορίνη- είναι από τα πιο δυσπρόσιτα νησιά της χώρας.

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τους κατοίκους των νησιών της Επαρχίας Θήρας, αλλά και συνολικά των Κυκλάδων, είναι η ίδρυση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) μόνο στην πρωτεύουσα του νομού, την Ερμούπολη στη Σύρο και η προβληματική λειτουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Επαρχίας Θήρας που χρειάζεται να περάσουν από αυτή την επιτροπή να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στη Σύρο ή τον Πειραιά σε τακτά χρονικά διαστήματα – ανάλογα με το πρόβλημά της υγείας του- έχοντας να αντιμετωπίσουν τα εξής προβλήματα:

Η σύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του νομού είναι πολύ προβληματική έως ανύπαρκτη και οι ασθενείς με τους συνοδούς τους τις περισσότερες φορές είναι αναγκασμένοι να μετακινηθούν προς τη Σαντορίνη και τον Πειραιά για να φτάσουν μετά από δυο τουλάχιστον 24ωρα στον προορισμό τους για να περάσουν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ και άλλα τόσα για την επιστροφή τους. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το κόστος διαμονής για τουλάχιστον 2 άτομα.

Η περίοδος της αναμονής για τα ΚΕΠΑ είναι μεγαλύτερη των 6 μηνών και ποικίλει ανάλογα με το είδος της πάθησης και την παρουσία ειδικών γιατρών στην επιστημονική επιτροπή. Για παράδειγμα για την πιστοποίηση του Αυτιστικού Φάσματος είναι απαραίτητη η παρουσία Ψυχιάτρου ή Παιδοψυχιάτρου κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις ακόμα και 2 ετών για τους ασθενείς.

Λόγω των οικονομικών περικοπών στα έξοδα μετακίνησης γιατρών ειδικοτήτων, παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, όπως το τραγελαφικό σε επιτροπή που εξετάζει καρκινοπαθή ασθενή με μαστεκτομή να μην παρίσταται χειρουργός και η ασθενής να αναγκαστεί να φύγει και να εξεταστεί από άλλη επιτροπή 4 μήνες αργότερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και έξοδα.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις και στα επιδόματα και τις συντάξεις λόγω αναπηρίας, αλλά και την επιστροφή στην εργασία, με επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων των νησιών που πρέπει να περάσουν από τα ΚΕΠΑ.

Η ίδρυση ενός ΚΕΠΑ στη Σαντορίνη θα βοηθήσει να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς όχι μόνο της Σαντορίνης, αλλά και όλης της Επαρχίας Θήρας που χρειάζεται να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους. Με δεδομένη τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης, η στελέχωση των επιτροπών του ΚΕΠΑ μπορεί να είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για την ίδρυση ΚΕΠΑ στη Σαντορίνη για την εξυπηρέτηση και των νησιών Θηρασιάς, Ανάφης, Ίου, Σικίνου και Φολεγάνδρου;».

Πηγή : https://www.902.gr/eidisi/voyli/246201/gia-tin-idrysi-kentroy-pistopoiisis-anapirias-sti-santorini

Scroll to Top